Εικόνα 1:
Τοπογραφική ανατομία Μεγάλου Πυρηναίου
Εικόνα 2: Σκελετός Μεγάλου Πυρηναίου

Εικόνα 3: Συγκριτικά προφίλ
Εικόνα 4: Μέγεθος και αναλογίες
Εικόνα 5: Κρανίο - μάτια - χείλη
Εικόνα 6: Λαιμός/αυχένας
Εικόνα 7: Ουρά
Εικόνα 8: Πρόσθιο/Οπίσθιο τμήμα κορμού
Εικόνα 9: Χρώμα
Εικόνα 10: Κίνηση/βάδισμα


Απολαύστε τον Μεγάλο Πυρηναίο σε οικογενειακές στιγμές!

     

Διαβάστε περισσότερα για θέματα μορφολογίας

Read more on morphology issues

British Kennel Club


 Great Pyrenees Club of America


Εκδόσεις που συνιστούμε ανεπιφύλακτα!
Highly recommended GP Books!

Great Pyrenees: A Complete Pet Owners Manual

Συγγραφέας: Joan Hustace Walker
Ετος/σελίδες: (1999) 88 σελίδες / πολλές έγχρωμες φωτογραφίες
Τιμή (Amazon): $7.99

Σχόλιο: Καλή σχέση τιμής περιεχομένου. Ιδανική επιλογή για άτομα που αποκτούν Μεγάλο Πυρηναίο για πρώτη φορά.

Great Pyrenees Owners Handbook

Συγγραφέας: Joseph B. Gentzel
Ετος/σελίδες: (2008) 180 σελίδες
Τιμή (Amazon): $19.99

Σχόλιο: Νεότερη έκδοση από τον συγγραφέα του «The Great Pyrenees, from France with love» καλύπτει τα βασικά θέματα ιδιοκτησίας και ιστορίας της φυλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα υγείας των Μεγάλων Πυρηναίων.

Great Pyrenees

Συγγραφέας: Andrew M. Jonson
Ετος/σελίδες: (1990) 192 σελίδες / 170 έγχρωμες φωτογραφίες
Τιμή (Amazon): $9.95

Σχόλιο: Ένα από τα πλέον δημοφιλή βιβλία για τα Μεγάλα Πυρηναία. Άριστη επιλογή για τον άπειρο ιδιοκτήτη με αναφορές στο ιστορικό της φυλής, τη μορφολογία, τη διατροφή, τον εγκλιματισμό του κουταβιού, το χτένισμα, την επιλογή κουταβιού, την άφιξη του στο σπίτι, τη συμπεριφορά του, θέματα υγείας και οδοντιατρικής, στοιχεία αναπαραγωγής και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

The New Complete Great Pyrenees

Συγγραφέας: Paul Stang
Ετος/σελίδες: (1991) 256 σελίδες
Τιμή (
Amazon): $45.00-120.00

Σχόλιο: Θα το βρείτε κυρίως σε μεταχειρισμένη μορφή καθώς δεν κυκλοφορεί πλέον. Όμως αποτελεί το βιβλίο αναφοράς για τους κατόχους Μεγάλων Πυρηναίων με πληθώρα – σε βάθος – πληροφοριών και οδηγιών.


Translate This Page

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΛΗΣ / BREED'S CHARACTERISTICS

Ο Σκύλος των Πυρηναίων Ορέων γνωστός και ως Μεγάλος Πυρηναίος, είναι ένας μεγάλος σκύλος που απασχολείται κυρίως ως φύλακας κοπαδιών. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Μαστίφ των Πυρηναίων.

Ο Μεγάλος Πυρηναίος ανήκει σε πολύ παλιά φυλή και έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια από βοσκούς (πχ. στη χώρα των Βάσκων) που κατοικούσαν στην περιοχή των Πυρηναίων Ορέων στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας. Μια από τις πρώτες αναφορές στη φυλή ανάγεται στο 1407 ενώ από το 1675 ο εν λόγω σκύλος αποτέλεσε την προτίμηση του Μέγα Δελφίνου Λουδοβίκου (1661 - 1711) της Γαλλικής Αριστοκρατίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα το εμπόριο αυτών των σκύλων ανθούσε στις ορεινές πόλεις και από εκεί διαδόθηκε στην υπόλοιπη Γαλλία. Μέχρι το 1874 η φυλή δεν είχε πλήρως ταξινομηθεί μορφολογικά με επικρατούσες δύο παραλλαγές: τη Δυτική και την Ανατολική. Σχετίζεται με αρκετές άλλες λευκές Ευρωπαϊκές φυλές  φύλακες κοπαδιών όπως τα Ιταλικά Μαρέμα, τα Ουγγαρέζικα Κούβατζ, τα Τούρκικα Ακμπάς και το Πολωνικά Τάτρα και σε μικρότερο βαθμό με τους σκύλους Νέας Γης και Αγίου Βερνάρδου. Σύμφωνα με τον Όμιλο Μεγάλων Πυρηναίων Αμερικής, ο Μεγάλος Πυρηναίος είναι εκ φύσεως  «νυκτερινός» τύπος και ιδιαίτερα επιθετικές σε οποιονδήποτε εισβολέα επιβουλεύεται το κοπάδι του. Παράλληλα ο σκύλος είναι ιδιαίτερα έμπιστος όσον αφορά μικρά, νεαρά και αδύναμα ζώα κάθε είδους λόγω του φυσικού προστατευτικού ενστίκτου του.

Γενική Εμφάνιση

Πανίσχυρος και επιβλητικός σκύλος με ιδιαίτερη κομψότητα. Μεγάλο μέγεθος, στιβαρή κατασκευή με καλή ισορροπία και ευγενή χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά

Εκ φύσεως σκύλος φύλακας που προστατεύει τον βοσκό και το κοπάδι του.

Ιδιοσυγκρασία 

Ήρεμη δύναμη. Κάθε νευρικότητα και απρόκλητη επιθετικότητα είναι χαρακτηριστικά άκρως ανεπιθύμητα.

Κεφαλή και Κρανίο

Δυνατό κεφάλι αλλά όχι χοντροκομμένο και όχι πολύ μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος του σκύλου. Το κρανίο είναι κυρτό όταν το βλέπει κανείς από μπροστά ή το πλάι. Στο ευρύτερο σημείο του το πλάτος είναι ίσο με το μήκος από την ινιακή χώρα έως το stop της μύτης. Η κεφαλή από πάνω μοιάζει με ένα αμβλύ «V» που γεμίζει κάτω από τα μάτια. Τα πλάγια της κεφαλής είναι σχεδόν επίπεδα και ικανού βάθους. Δεν υπάρχει εμφανές  stop ή υπερβολικά προέχοντα φρύδια παρά μόνον μια μικρή αύλακα έτσι ώστε συνολικά το κρανίο και το ρύγχος να ενώνονται ομαλά. Δυνατό ρύγχος μέσου μεγέθους, ελαφρώς κωνικό στην άκρη. Μαύρη μύτη και περίγραμμα ματιών. Καφετί ή λευκά στίγματα δεν είναι επιθυμητά – αν και είναι αρκετά συχνά σε Πυρηναίους που είναι ολόλευκοι.

Μάτια

Αμυγδαλωτά, χρώματος σκούρου κεχριμπάρι-καφέ. Βλέφαρα κάπως λοξά πολύ κοντά στο μαύρο περίγραμμα των ματιών. Η πτώση του κάτω βλεφάρου δεν είναι επιθυμητή. Έκφραση ευφυής και στοχαστική.

Αυτιά

Αρκετά μικρά, τριγωνικά με στρογγυλεμένες άκρες. Η βάση τους είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια. Συνήθως είναι κολλητά στην κεφαλή – ίσως λίγο ανασηκωμένα όταν ο σκύλος είναι σε κατάσταση επιφυλακής.

Στόμα

Πλήρης οδοντοστοιχία, υγιής, δυνατή και ευθύγραμμη. Σωστό «δάγκωμα» (τύπου ψαλιδιού). Οι δύο κάτω κεντρικοί τομείς μπορεί να είναι λίγο πιο μέσα από τα υπόλοιπα δόντια. Εφαπτόμενα χείλη – το πάνω χείλος ίσα που καλύπτει το κάτω. Η υπερώα και τα χείλη είναι μαύρα.

Λαιμός/Αυχένας

Δυνατός, αρκετά κοντός. Ελάχιστο ή καθόλου προγούλι.

Πρόσθιο τμήμα κορμού

Πανίσχυροι ώμοι κοντά στο σώμα. Μέτρια γωνίωση μεταξύ ακρωμίου και άνω άκρου. Τα πρόσθια άκρα είναι ευθύγραμμα, οστεώδη και με καλό μυϊκό σύστημα. Οι αγκώνες δεν είναι πολύ κοντά στο στήθος επιτρέποντας καλή στάση και άνετο διασκελισμό. Τα μετακάρπια είναι ευέλικτα, χωρίς αδυναμίες.

Κορμός

Ευρύ στέρνο που φτάνει λίγο κάτω από τους αγκώνες. Πλευρές ελαφρώς καμπυλωτές που φτάνουν μέχρι το πίσω μέρος του κορμού. Ράχη επαρκούς μήκους ευρεία, μυώδης, ευθεία και επίπεδη. Οι αρσενικοί σκύλοι έχουν συνήθως πιο εμφανή μέση σε σύγκριση με τις σκύλες γεγονός που προδίδει μεγαλύτερη καμπυλότητα στο πίσω μέρος του σώματος.

Οπίσθιο τμήμα κορμού

Λαγόνια ευρέα και μυώδη, αρκετά εξέχοντες μηροί, γλουτοί ελαφρώς επικλινείς που σβήνουν ομαλά στην ουρά. Ισχυροί και μυώδεις μηροί που καταλήγουν σε επίσης γεροδεμένους ταρσούς. Ισχυρά διπλά νύχια και στα δύο πίσω άκρα – η απουσία τους είναι απαράδεκτη. Τα πίσω άκρα μπορεί να εμφανίζουν μια έξω στροφή αλλά σε γενικές γραμμές είναι ευθύγραμμα.

Άκρα

Κοντά και συμπαγή με τα δάκτυλα να είναι ελαφρώς τοξωτά με δυνατά νύχια.

Ουρά

Χοντρή στη ρίζα της, λεπταίνει σταδιακά. Κατά προτίμηση ελαφρώς καμπυλωτή. Εκτείνεται κάτωθεν των ταρσών με παχύ τρίχωμα από μακριές τρίχες που συνθέτουν μια εντυπωσιακή ουρά. Η ουρά είναι κάτω με μικρή πλάγια κλίση όταν ο σκύλος είναι χαλαρός. Αρχίζει να σηκώνεται όταν ο σκύλος δείχνει ενδιαφέρον για κάτι και καμπυλώνεται επάνω από τη ράχη όταν είναι σε πλήρη εγρήγορση.

Βηματισμός/Κίνηση

Πολύ ελεύθερος, άνετος και ποτέ βαρύς.  Αβίαστος με εμφανή τη συμμετοχή του οπίσθιου τμήματος του σώματος του σκύλου. Συνεχόμενη κίνηση με εκρήξεις επιτάχυνσης. Συνήθως βαδίζει με αργούς ρυθμούς.

Τρίχωμα

Διπλό τρίχωμα από πολύ λεπτές τρίχες. Οι εξωτερικές είναι μακρύτερες και πιο χοντρές – συνήθως ίσιες αλλά και κατσαρές. Οι τρίχες είναι μακρύτερες πλησιάζοντας προς την ουρά και σχηματίζουν  χαίτη γύρω από τον λαιμό και τους ώμους. Τα πρόσθια άκρα έχουν κρόσσια.  Οι μακριές και πολύ πυκνές τρίχες στους μηρούς δίνουν εικόνα «παντελονιού». Οι σκύλες τείνουν να έχουν πιο μαλακό τρίχωμα από τους αρσενικούς σκύλους και λιγότερο αναπτυγμένη χαίτη.

Χρώμα

(1) Λευκό.

(2) Λευκό με «μπαλώματα» χρώματος γκρι/γκρι του ασβού (badger), κοκκινο-καφέ ή πορτοκαλί/καφέ/μουσταρδί (tan). Τα μπαλώματα μπορεί να είναι στο κεφάλι (ακόμη και με πλήρη κάλυψη), τα αυτιά ή στη βάση της ουράς ενώ λίγα επιτρέπονται και στον κορμό του σκύλου.

(3) Άλλα χρώματα δεν είναι επιθυμητά.

Μαύρα μπαλώματα που φτάνουν μέχρι τη ρίζα είναι εξαιρετικά ανεπιθύ μητα. Τα μπαλώματα δεν πρέπει να καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 1/3 της συνολικής επιφάνειας του σώματος του σκύλου.

Μέγεθος

Ελάχιστο ύψος έως το ακρώμιο: αρσενικοί σκύλοι – 70εκ, σκύλες – 65εκ. Οι περισσότεροι Πυρηναίοι είναι συνήθως σημαντικά μεγαλύτεροι. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται ο τύπος και ο χαρακτήρας της φυλής.

Ελάχιστο βάρος: αρσενικοί σκύλοι – 50kg, σκύλες – 40kg. To βάρος αυτό αναλογεί σε σκύλους με τις ελάχιστες διαστάσεις. Οι ψηλότεροι σκύλοι πρέπει να έχουν και μεγαλύτερο βάρος. Το βάρος πρέπει πάντα να είναι ανάλογο του ύψους. Οι υπέρβαροι σκύλοι δεν παρουσιάζουν επιθυμητή εικόνα.

Σφάλματα

Κάθε απόκλιση από τα παραπάνω εκλαμβάνεται ως σφάλμα αξιολογούμενο σε συνάρτηση με τον βαθμό και την επίδραση στην υγεία και την ευημερία του σκύλου.

Οι αρσενικοί σκύλοι πρέπει να έχουν δύο φυσιολογικούς όρχεις πλήρως  κατεβασμένους στο όσχεο.